Catalunya activarà ajuts nous per rehabilitar edificis, en el marc del Programa PREE 5000. Són 5,5 milions d'euros destinats per l'Institut Català de l'Energia
Estan dirigides a edificis existents de tots els usos. Igualment, les actuacions subvencionables han de complir unes condicions, entre les quals destaquen aconseguir una reducció del consum denergia primària no renovable del 30%.
Quan es pot sol·licitar
El termini de sol·licitud dels ajuts va començar el 22 de febrer de 2022 passat i es mantindrà obert fins que s'esgoti el pressupost de 5,574 milions d'euros o fins al 31 de desembre de 2023.
Els destinataris interessats a rebre els ajuts poden presentar la sol·licitud de forma telemàtica, mitjançant signatura digital. Per fer-ho, cal fer-ho via online a la pàgina web Habitatge de la Generalitat de Catalunya. Les sol·licituds seran ateses per ordre de presentació.
El programa dajuda convocat
Segons recorda l'Associació Espanyola de Fabricants de Façanes Lleugeres i Finestres (ASEFAVE), el Programa PREE 5000 s'emmarca en el Pla de recuperació, transformació i resiliència del Govern i l'Estratègia nacional de repte demogràfic. Té com a finalitat donar suport a la rehabilitació energètica a edificis residencials i no residencials mitjançant millores de l'eficiència energètica i la incorporació d'energies renovables. Les ajudes es dirigeixen a edificis existents construïts abans del 2007 en municipis i nuclis de menys de 5.000 habitants.
Objectius i requisits
Els ajuts estan dirigits a edificis complets existents (opció A del programa) ia tots els usos dedificis; habitatge unifamiliar, edificis de residència col·lectiva i edificis amb qualsevol altre ús, com a administratiu, sanitari, docent o cultural. Només han d'estar ubicats a qualsevol dels municipis de Catalunya.
Quant a la tipologia de les actuacions, les ajudes es podran sol·licitar tant per a la millora de l'eficiència energètica de l'envolupant tèrmica com per a la millora de l'eficiència energètica i ús d'energies renovables a les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, refrigeració, ventilació i aigua calenta sanitària.
Requisits tècnics
Com a requisit tècnic imprescindible, les actuacions subvencionables hauran daconseguir, de forma justificada, una reducció del consum denergia primària no renovable del 30% respecte a la situació de partida.
Per comprovar-ho, es requerirà la presentació del certificat deficiència energètica de ledifici existent abans de lactuació i el certificat deficiència energètica de ledifici acabat una vegada finalitzada la rehabilitació.
A més, la classificació energètica de l'edifici s'haurà de millorar, com a mínim, en una lletra respecte a la classificació inicial de l'edifici a l'escala d'emissions de diòxid de carboni per any.